Barcelona Sports Film Festival - El jurat

Barcelona International Ficts Festival

BCNSFF

Del 10 al 12 de juny de 2010, Barcelona celebrarà la primera edició del festival de cinema d’esports: el Barcelona International FICTS Festival (BCN Sports Film), una mostra internacional de produccions audiovisuals relacionades amb el món de l’esport i els seus valors.

D’acord amb la seva política de projecció internacional de l’esport, l’Institut Barcelona Esport, juntament amb el Comité Olímpico Español i el Consejo Superior de Deportes, entre d’altres patrocinadors, fomenta la iniciativa de la Fundació Barcelona Olímpica, en col·laboració amb Nikita Distribution.

L’esdeveniment forma part del World FICTS Challenge 2010, un circuït internacional constituït per 14 festivals dedicats, exclusivament, a produccions audiovisuals de temàtica esportiva i que tindrà la seva cloenda a la ciutat de Milà. La Fédération Internationale Cinéma et Télévision Sportifs (FICTS), fundadora i patrocinadora del circuït, és una associació sense ànim de lucre que, amb la col·laboració dels 102 països membres i el Comité Olympique International, promou l’olimpisme, així com la funció ètica i cultural del moviment esportiu a través dels mitjans de comunicació més importants: el cinema i la televisió.

Durant 3 dies, Barcelona serà l’escenari de projeccions i esdeveniments, entre els quals destaquen:

  • Més de 30 hores de produccions audiovisuals per a tot tipus de públic: infantil, juvenil, professionals especialitzats, etc.
  • Workshops: noves tendències del mercat televisiu pel que fa a l’esport.
  • Taula rodona: “Esport i mitjans de comunicació”.
  • Conferència: “Dona i esport”.

Les seus escollides per a aquesta gran celebració són quatre espais prestigiosos: el Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch, el Centre Excursionista de Catalunya, la Biblioteca Francesca Bonnemaison i la Sala Àmbit Cultural d’El Corte Inglés de Portal de L'Àngel.

Altres activitats paral·leles oferiran als mitjans de comunicació, directors de cinema, actors, productores i distribuïdores d’imatges audiovisuals esportives, una oportunitat de diàleg internacional. El poder de convocatòria de la ciutat de Barcelona, el seu atractiu cultural, turístic i comercial fan que aquesta magnífica ciutat esdevingui el lloc més idoni per a un treball d’aproximació i de reflexió entre tots els professionals del sector.

Mitjançant aquestes propostes lúdiques i culturals, es compleix un dels principals objectius del BCN Sports Film: fer arribar el món audiovisual de temàtica esportiva i els seus valors al gran públic, molt sovint poc coneixedor de les seves qualitats i la seva gran varietat.

El jurat del Festival

Gemma Mengual

Gemma Mengual

“És molt important reconèixer el treball dels mitjans de comunicació perquè darrera de cada esportista, cada proesa, repte o medalla que es guanya o que es perd, sol haver-hi una gran història i explicar això al públic és una tasca molt difícil”.

Una de les esportistes més premiades a l’actualitat. Des de 2002, s’ha mantingut amb assiduïtat sobre els podis de diversos campionats d’Europa i del món. En els Jocs Olímpics de Beijing 2008, va aconseguir dues medalles de plata en les modalitats de competició en parella i en equip: el reconeixement a una vida dedicada per complet a l’esport.

+ Anar awww.gemmamengual.com

Sebastián Álvaro

Sebastián Álvaro

Tot l’esforç realitzat en condicions extremes té sentit si al final s’aconsegueix explicar la més bella història mai contada: la de l’ésser humà enfrontant-se als seus límits i als del planeta on viu”.

Creador i alma mater d’Al filo de lo Imposible, un dels programes d’esports d’aventura més prestigiosos de la televisió a Espanya. Les seves més de 190 expedicions i els 350 documentals realitzats i guardonats en els principals festivals de cinema i de televisió, han estat coronats amb tres medalles al mèrit militar, i amb el Premio Nacional del Deporte 2006.

+ Anar a http://sebastian-alvaro.spaces.live.com

Anna Solà Arguimbau

Anna Solà Arguimbau

“El cinema ens permet entendre la diversitat d’aspectes que amaga la realitat exterior i és una de les millors maneres de descobrir la profunditat dels nostres sentiments més íntims”.

Llicenciada en Art per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha codirigit la Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals - Drac Màgic, l’objectiu principal de la qual és la difusió de la cultura audiovisual en tres àmbits: l’educació, el lleure i el civisme. Actualment és directora executiva de l’Institut Català de les Dones.

+ Anar a www.gencat.cat/icdona

Romà Cuyàs Sol

Romà Cuyàs Sol

Ha estat Secretario de Estado para el Deporte, Presidente del Consejo Superior de Deportes del Ministerio de Cultura (1982-1987), Presidente del Comité Olímpico Español mitjançant eleccions (1983-1984) i membre del Comité Internacional de los Juegos del Mediterráneo (1983-1993). També ha estat condecorat amb la Medalla de Oro al Mérito Deportivo pel Govern d’Espanya, així com amb la medalla de plata pel Comité Olímpico Internacional.

+ Anar a http://www.fcatletisme.cat/

Santiago Lapeira Gimeno

Santiago Lapeira Gimeno

Director i guionista, ha realitzat pel·lícules, curtmetratges, documentals , videoclips i spots publicitaris. Ha estat director i docent d’Instituciones y Comunicación de Media Park, president del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, director de l’Oficina Catalana de Cinema, vocal del Patronat del Festival de Cinema de Sitges i membre fundador de l’Acadèmia del Cinema Català.

+ Anar a www.santiagolapeira.com

Patricia Ciriani

Patricia Ciriani

“El cinema manipula l’espai i el temps per poder sentir un esdeveniment, ja sigui real o fictici, i amb aquest avantatge permet a l’espectador reflexionar i repetir la seva emoció. L’esport, en canvi, ubica l’espectador en el temps real, en una diversió sempre prorrogada a l’instant següent”.

Llicenciada en història de l'art per l'Universitat de la Sorbonne, i en filologia anglesa també a Paris, va treballar per arquitectes i institucions durant deu anys abans de venir instal·lar-se a Barcelona, i treballar de coordinadora d'exposicions al MACBA i el CCCB. Funda el 2008 la revista digital de cinema emergent Film Conductor, i el 2009 crea el Festival Lilliput, una manifestació pluridisciplinar anual als quioscs d'escala de Barcelona. És curadora i organitzadora d'esdeveniments implicant el cinema, l'arquitectura, les arts visuals i escèniques.

+ Anar a www.filmconductor.org